Από την Coco και την Coco ποια να διαλέξω;

9 Jul

Coco trademark ©

Με ρώτησαν κάποτε ποιας γυναίκας τη γκαρνταρόμπα θα ήθελα να δω από κοντά αν μπορούσα να ταξιδέψω στο χρόνο και να επιλέξω οποιαδήποτε. Χωρίς δισταγμό διάλεξα της Coco Chanel. Όχι επειδή θα βρισκόμουν ανάμεσα στα πιο πολυποίκιλτα, πολυτελή φουστάνια και τα πιο εντυπωσιακά, εξεζητημένα αξεσουάρ αλλά γιατί θα έβλεπα από κοντά τα ρούχα της γυναίκας εκείνης στην οποία χρωστάω ευγνωμοσύνη. Δεν μπορώ, καν, να φανταστώ πώς θα ήταν η ζωή μας σήμερα αν δυσανασχετούσαμε ακόμα, εγκλωβισμένες σε δαντέλες, μετάξια, κρινολίνα, κορσέδες και πολύπλοκα φορέματα, παριστάνοντας τις εύθραυστες κουκλίτσες. Και, ευτυχώς, χάρη στην Coco δε χρειάζεται να μάθω!

Τα μικρά γυναικεία καπέλα. «Πώς μπορεί να λειτουργήσει το μυαλό κάτω από αυτές τις συνθήκες;» είπε, άλλαξε τα υπερβολικά καπέλα της Belle Époque με πιο άνετα και ξεκίνησε να χτίζει την αυτοκρατορία της, από την κορυφή.

Το μικρό μαύρο φόρεμα. Μέχρι το γόνατο, με χαλαρή και όχι ασφυκτική μέση και δύο διαγώνιες γραμμές στο ντεσέν του. Το 1926 η στολή της νέας, δυναμικής γυναίκας έκανε την εμφάνισή της στη Vogue.

Λευκές πέρλες. Στόλισε το μικρό μαύρο φόρεμα και τα μάλλινα πουλόβερ και ζακέτες της βάφοντας το αυστηρό στιλ με μια θηλυκή πινελιά πολυτέλειας.

Η καπιτονέ τσάντα με την αλυσίδα. Chanel 2.55. Η καινοτομία της συγκεκριμένης τσάντας (για την οποία πηρε το Neiman Marcus award) ήταν η ειδική επεξεργασία που είχε υποστεί το δέρμα και η χρήση της αλυσίδας.

Total Look. Πρώτη παρουσίασε τη μονοχρωμία στο γυναικείο ντύσιμο. Μπεζ, μαύρο, κόκκινο ή λευκό, δεν έχει σημασία.

Ταγέρ. Το 1923 η Chanel σχεδίασε το ταγέρ της. Μια φούστα στο μήκος του γόνατου ή παντελόνι για γυναίκες, που συνέθετε το πρωτοποριακό για την εποχή ανδρόγυνο στυλ, που, επίσης, περιλάμβανε το γυναικείο πουκάμισο και τη γραβάτα, ήταν κάτι που κανένας άλλος σχεδιαστής δεν είχε τολμήσει να χρησιμοποιήσει συν το σακάκι- χωρίς πέτα, φορεμένο ή ακουμπισμένο στους ώμους. Οι πέρλες προαιρετικές.

Κοσμήματα. Ο συνδυασμός ψεύτικων και πολύτιμων λίθων ήταν η καινοτομία της. Η καμέλια, η εμμονή της. Τα μεγάλα costume jewellery δεν ήταν δική της ανακάλυψη, αλλά η Chanel τους έδωσε φρέσκια πνοή.

Μαύρισμα. Το πάλλευκο δέρμα έχασε την αίγλη του και έπαψε να είναι σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης εξαιτίας της. Η ίδια μαύρισε τυχαία τη δεκαετία του 20 κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Γαλλική Ριβιέρα και η μανία της ηλιοθεραπείας ξεκίνησε.

Κοντοκουρεμένα μαλλιά. Άλλη μια τυχαία στιλιστική επιρροή. Η Chanel έκαψε τα μαλλιά της και τα έκοψε κοντά και το Παρίσι γέμισε με κοντοκουρεμένες κυρίες.

Απόσπασμα από κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Faq Style τον Οκτώβριο του 2009. 

2 Responses to “Από την Coco και την Coco ποια να διαλέξω;”

  1. meniamenia July 13, 2011 at 15:09 #

    Τι ωραίο κείμενο.Και συμφωνώ απόλυτα.Ήταν φοβερή και χωρίς αυτή οι γυναίκες θα ήταν πολλά χιλιόμετρα πίσω

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: